torstai 10. lokakuuta 2013

Häivähdys Venäjää on rock!

 Häivähdys Venäjää Joensuussa 22.-26.10.2013

IX Häivähdys Venäjän ohjelmistossa on valokuvanäyttely, musiikkia, luento venäläisestä rockista, ohjelmaa lapsille ja tärkeimpänä tietysti valikoima uusinta venäläistä elokuvaa Kino Lokakuu -ohjelmistosta! Tutustu ohjelmaan alla!
  • Päivitety tiedot löytyvät aina Joensuun Venäjän ystävien uudelta sivulta.
  •  
Häivähdys Venäjää on rock!
Tämän vuoden Häivähdys Venäjää –festivaali tarjoaa kosketuksen varsinkin Venäjän populaarikulttuuriin: kantavana teemana on rock, jota on tarjolla muun muassa valokuvissa, luennoissa ja iltaohjelmassa. Festivaalin pääosassa on itseoikeutetusti Suomi-Venäjä-Seuran Kino Lokakuu -elokuvien parhaimmisto.
FESTIVAALIOHJELMA
PIETARI ON ROCK -VALOKUVANÄYTTELY 22.10.-3.11.2013
Kerubi, Siltakatu 1 (Ilosaari) 
Näyttelyssä on esillä pietarilaisen valokuvaajan Dmitri Konradtin (s. 1954) mustavalkovalokuvia maineikkaista pietarilaisista rock-bändeistä kuten DDT, Akvarium, KINO, Alisa, AuktsYon ja AVIA. Kuvat ajoittuvat 1980–90-luvuille. Näyttely on esillä Kerubissa aina marraskuun alkuun asti!
Tiistai 22.10.2013PIETARI ON ROCK
Kerubi, Siltakatu 1 (Ilosaari), Klo 18.00
Pietari on rock -valokuvanäyttelyn avajaiset.
Luento Sieluni haisee Nevski Prospektille. Puhujana Pietari on rock -kirjan kirjoittanut professori Tomi Huttunen (Helsingin yliopisto).
Klo 19.30 Aleksei Utshitel: ROCK (Рок) [1987, 90 min.]
DOKUMENTTI. Historiallinen dokumentti vie venäläisen rockin kiihkeisiin syntyaikoihin 80-luvulla. Dokumentti esittelee muusikot omassa ympäristössään esiintymässä rock-klubeilla. Elokuvassa esiintyy laaja joukko tuon ajan tähtiä, mm. Akvarium-yhtyeen keulahahmo Boris Grebenshtshikov, Kinon Viktor Tsoi ja DDT:n Juri Shevtshuk.
Koko illan Kerubin keittiössä soi venäläinen rock-musiikki.
Keskiviikko 23.10.2013 - VYSOTSKI!
CULTURA-SÄÄTIÖ KUTSUU -tilaisuus
Kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicum, Koskikatu 5, klo 14.00–16.00
Infotilaisuudessa Cultura-säätiön toimintaa esittelee johtaja Anna-Maria Liukko. Projektitutkija Olga Davydova-Minguet Karjalan tutkimuslaitokselta valaisee näkökulmia venäjänkielisiin Joensuussa ja Itä-Suomessa. Ohjelman päättää Muistojen polku -musiikkinäytelmä.
Pjotr Buslovski: VYSOTSKI. KIITOS, ETTÄ ELÄN (Высоцкий. Спасибо, что живой / Vysotsky. Thank God I’m alive) [2010, 128 min.]
Elokuvakeskus Tapio, Kauppakatu 27, Klo 16.15
DRAAMA. Vysotskin pojan Nikitan käsikirjoittama elokuva isästään, laulajalegenda Vladimir Vysotskista kertoo vuodesta 1979, jolloin Vysotski saa konserttimatkallaan Uzbekistanissa sydänkohtauksen. Elokuva oli ilmestymisvuonnaan yksi Venäjän katsotuimmista.
Musiikilliset Vysotski-iltamat
Sointula, Kirkkokatu 22, Klo 19.00
Pentti Stranius kertoo Vysotskin elämästä ja kohtaamisistaan tämän kanssa. Musiikkia ja vapaamuotoista seurustelua.
Torstai 24.10.2013 – HÄIVÄHDYKSIÄ ELÄMÄSTÄ
Mihail Segal: TARINOITA (Рассказы / Stories) [2012, 105 min.]
Elokuvakeskus Tapio, Kauppakatu 27, Klo 16.30
DRAAMA / KOMEDIA. Nuoren kirjailijan käsikirjoitus saapuu kirjakustantamoon. Käsikirjoitus vaikuttaa voimakkaasti jokaiseen, joka siitä lukee, vaikkapa vain yhden sivun. Käsikirjoitus herää eloon ja neljän tarinan ennennäkemättömät käänteet yllättävät katsojat.
Boris Hlebnikov: KUN YÖ EI VIELÄ EROTA (Пока ночь не разлучит / Till night do us part) [2012, 63 min.]
Itä-Suomen yliopisto, Yliopistonkatu 4, Agora-rakennus, sali Ag100, klo 18.45
KOMEDIA. Kalliissa moskovalaisessa ravintolassa kaksi tarjoilijaa palvelee asiakkaitaan ja pohtii samalla rakkauselämäänsä. Samaan aikaan ravintolan vieraat, Venäjän elokuva- ja showmaailman tähdet, käyvät omia keskustelujaan kaikesta maan ja taivaan välillä.  Mutta mistä todella puhutaan?
Perjantai 25.10.2013 - LEIPÄÄ JA SIRKUSHUVEJA
Sergei Loban: SHAPITO-SHOW (Шапито-шоу) [2012, 207 min.]
Itä-Suomen yliopisto, Yliopistonkatu 4, Agora-rakennus, sali Ag100, Klo 17.30
MUSIIKKIKOMEDIA. Neljä toisiinsa nivoutuvaa tarinaa merelle matkaamisesta. Osat ovat rakkaus, ystävyys, kunnioitus ja yhteistyö. Tarinat tapahtuvat samanaikaisesti ja kertovat lomakohteeseen saapuvista sankareista ja heidän elämiensä käänteentekevistä hetkistä. Yhdessä tarinoista menetetään rakkauden vuoksi järki, toisessa kärsitään ystävien ymmärtämättömyydestä, kolmannessa halutaan saada muilta huomiota ja neljännessä yritetään luoda molempia osapuolia hyödyttävät liikesuhteet. Jokainen yksittäisen novellin sankari esiintyy toisessa kertomuksessa lähes huomaamattomassa osassa.
Elokuva esitetään kahdessa osassa. Tauolla kahvi- ja teetarjoilu, joka sisältyy lipun hintaan.
Lauantai 26.10.2013 - OHJELMAA LAPSILLE: MULTIKI!
Joensuun pääkirjasto, Koskikatu 25, Muikku-Sali, Klo 12.00–14.00
Suvenlahti-seuran pienet tanssijat esiintyvät ennen lasten elokuvanäytöstä.
ANIMAATIOSARJA LAPSILLE [2009-2012, yht. 76 min.]
Pystyykö kana lentämään? Voiko postissa lähettää Afrikkaan todellisen talven? Mitä tehdä, jos isoisä on täysin hupsu? Ja mitä sitten, kun lapsuus on ohi? Näihin hankaliin kysymyksiin vastataan yhteensä 12 venäläisessä nykyanimaatioissa.
Animaatiot on tehty lumoavalla taiteellisella huolellisuudella ja ne kiinnostavat varmasti myös aikuisyleisöä! Näiden tunteikkaiden elokuvien ymmärtämiseen ei tarvita erityistä kielitaitoa, vaan ne avautuvat yleisölle sellaisinaan.
Liput:
Elokuvaliput 4 / 5€. Muihin tapahtumiin ja lauantain animaatiosarjaan vapaa pääsy.
Liput myynnissä esityspaikoissa ennen näytöstä.
Elokuvat ovat venäjänkielisiä ja niissä on englanninkielinen tekstitys.
TERVETULOA!