torstai 22. lokakuuta 2015

Häivähdys Venäjää -festivaali ja Kino Lokakuu 26.10-6.11.

Jo yhdestoista Häivähdys Venäjää -festivaali käynnistyy Joensuussa maanantaina 26.10.2015! 

Tapahtumat jakaantuvat kahdelle viikolle ja luvassa on elokuvien lisäksi kansanmusiikkia Sattuma-yhtyeen esittämänä sekä mahdollisuus tutustua Joensuun venäjän ystävien johtokuntalaisiin ja muuhun toimintaan Ystävyysmessuilla.

Lisätietoja alla sekä yhdistyksemme blogisivuilla www.venajanystavat.blogspot.com ja tapahtuman Facebook sivuilla: https://www.facebook.com/events/614666558637088/

Huom! Suomi-Venäjän-Seuran jäsenenä saat 2€ alennuksen Sattuma-yhtyeen konserttilipusta torstaina 29.10.!

Nähdään festivaaleilla!

Alla festivaaliohjelma.


**MAANANTAI 26.10.2015 - Esimakua festivaalista

Elokuvakeskus Tapio, Kauppakatu 27, Klo 16.30

Gleb Panfilov: PYYDÄN PUHEENVUOROA (Прошу слова / Jag ber om ordet) [1976, 144 min.] • S •
DRAAMA. Gleb Panfilovin pääteos Pyydän puheenvuoroa (1976) esittää brezhneviläisen byrokraatin muotokuvan. Päähenkilö on naispormestari, joka on antanut sielunsa järjestelmälle. Pysähtyneisyyden kauden ilmapiirin taltioivan elokuvan keskiössä on ainutlaatuisen Inna Tshurikovan monikerroksinen roolisuoritus.
Huom! suomenkieliset tekstit / svensk text

Esitys järjestetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan alueellisen elokuvayhdistyksen ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.


**TORSTAI 29.10.2015

Teatteriravintolan lasiterassi, Rantakatu 20, klo 21.30

Sattuma-yhtyeen konsertti

Sattuma on Venäjän Karjalan tunnetuimpia folk-yhtyeitä, jonka musiikissa perinne ja nykyaika yhdistyvät. Vuonna 2003 Petroskoissa perustettu bändi on herättänyt positiivisia tunteita musiikillaan ympäri maailmaa. Sattuma soittaa uutta folkkia, johon lukeutuu sekä perinteisiä säveliä ja lauluja että omaa musiikkia. Sattuma perustettiin alun perin perhekvartettina, jossa isät ja lapset soittavat sopusoinnussa. Tällä hetkellä yhtyeessä on kuusi muusikkoa ja soitinarsenaaliin kuuluu muun muassa viulut, buzuki, kantele, säkkipilli, didgeridoo, djembe-rummut, pianoharmonikka ja monen monta muuta soitinta! Laulukielinä ovat suomen, karjalan ja venäjän eri murteet. Osaamista, tunnetta ja draivia löytyy! Sattuma on julkaissut kuusi albumia ja kaksi konsertti-DVD:tä.

Lisätietoa: http://sattuma.heninen.net/

Konserttiliput:
Liput 10 € (Suomi-Venäjä-Seuran jäsenet 8 €). Liput myynnissä Teatteriravintolalla 29.10. tuntia ennen konserttia (vain käteismaksu).


**TIISTAI 3.11.2015

Elokuvakeskus Tapio, Kauppakatu 27, Klo 16.30

Aleksandr Mitta: CHAGALL-MALEVITSH (Шагал-Малевич / Chagall-Malevitch) [2013, 119 min.]
HISTORIALLINEN DRAAMA. Vauhdikkaassa ja värikkäässä fantasiassa kahden kuvataiteen suurnimen kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Mark Chagall toimi taideasiain komissaarina Venäjän vallankumouksen vuosina 1918–1921 Vitebskissä, jonka taideakatemiaan hän kutsuu opettajaksi Kazimir Malevitshin. Chagallin maaginen realismi nojaa juutalaiseen kulttuuriin ja kansantarinoihin, kun taas nopeasti opiskelijoiden idoliksi nousevaa Malevitshia kuvataan seksikkäänä futuristina ja vallankumouksellisen taiteen lipunkantajana. Pian kahden erilaisen taidekäsityksen välille syttyy sota.


**KESKIVIIKKO 4.11.2015

Elokuvakeskus Tapio, Kauppakatu 27, Klo 16.30

Nikolai Lebedev: LEGENDA NUMERO 17 (Легенда № 17 / Legend No. 17) [2012, 134 min.]
URHEILUDRAAMA / BIOGRAFIA. Venäjällä katsojaennätykset rikkonut elokuva kuvaa legendaarisen jääkiekkoilijan Valeri Harlamovin elämää. Pienikokoista ja baskitaustaista Valeria pilkataan niin kaukalossa kun sen ulkopuolellakin, ja onnettomuus on katkaista hänen uransa ennen kun se on kunnolla alkanutkaan. Valeri nousee kuitenkin aina ylös, jos ei muuten niin mestarivalmentaja Tarasovin (Oleg Menšikov) potkimana, ja johtaa joukkueensa Kanadaa vastaan vuonna 1973 ottelussa, jossa vastakkain ei ole vain kaksi jääkiekkojoukkuetta, vaan kaksi maailmankatsomusta, kaksi poliittista järjestelmää.
Lätkäfaneille Legenda numero 17 tarjoaa täydellisen kiekkoillan upeasti toteutetuilla toimintakohtauksilla, joissa jää kirskuu ja laidat paukkuvat. Urheilusta vähät välittävä voi heittäytyä elokuvan romanttisiin kiemuroihin, nauttia upeasta lavastuksesta ja kauniilla tavalla vanhahtavasta tunnelmasta, jonka ansiosta Legenda numero 17 on kuin aikamatka muistojen kultaamaan Neuvostoliittoon.


**TORSTAI 5.11.2015

Elokuvakeskus Tapio, Kauppakatu 27, Klo 16.30

Vladimir Tumajev: VALKOINEN JÄKÄLÄ (Белый ягель / White moss) [2014, 100 min.]
MELODRAAMA. Nenetsikirjailija ja -aktivisti Anna Nerkagin novellikokoelmaan pohjautuvassa draamassa ihmiset joutuvat tekemään valintoja, elääkö esi-isien tavoin tundralla arktisissa olosuhteissa vai muuttaako kaupunkiin nauttimaan sieltä ehkä löytyvistä mukavuuksista ja paremmasta elämästä. Kenellekään valinta ei ole helppo, kaikista vähiten Aljoshkalle ja Ilnelle, joiden rakkaudessa heijastuu koko nenetsikansan kohtalo ja tulevaisuus.


**LAUANTAI 7.11.2015

Kauppakeskus Iso Myy, klo 10-14

Ystävyysmessut. Joensuun Venäjän Ystävät ry:n esittelee toimintaansa yhdessä muiden ystävyysseurojen kanssa. Myynnissä on myös pientä purtavaa.

***
Elokuvaliput:
Elokuvaliput 5 €. Liput myynnissä Tapiossa

Kaikki elokuvat ovat venäjänkielisiä. Maanantaina 26.10. esitettävässä klassikkoelokuvassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen tekstitys, muissa elokuvissa tekstitys on englanninkielinen. Koska elokuville ei ole haettu virallista suomalaista luokitusta, on niiden ikäraja K-18 (elokuvien ikärajasuositus Venäjällä K13).